Πολιτισμός

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1988 και εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 1989. Τότε αριθμούσε περίπου 4.000 βιβλία. Η ίδρυσή της υποστηρίχτηκε από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του τέως Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Χολαργού καθώς και από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης που συστάθηκε. Από τον Ιούλιο του 1995 έως το 2009 στεγάστηκε  στο Δημαρχείο Χολαργού.

Από το 2010 στεγάζεται στο κτήριο ΚΑΠΗ – Κοινωνικής Μέριμνας «Δημητρίου Νικολάου», επί της οδού  Αγαμέμνονος 4 στο Χολαργό (3ος  όροφος) και εντάσσεται στη λειτουργία του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Παπάγου - Χολαργού.

Λειτουργεί με εξειδικευμένο βιβλιοθηκονόμο και σύμφωνα με τα διεθνή και ελληνικά πρότυπα. Όλες οι υπηρεσίες καθώς και οι λειτουργίες της είναι αυτοματοποιημένες.

Σήμερα η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει πάνω από 34.550 τόμους βιβλίων και μια σημαντική συλλογή περιοδικών, τα δε μέλη της, υπερβαίνουν τους 9.500.

                   
 ΤΜΗΜΑΤΑ 

1. Τμήμα ενηλίκων     
   Οι ενήλικες έχουν στην διάθεσή τους μια πλούσια συλλογή βιβλίων και περιοδικών,  από την οποία μπορούν μόνοι τους να επιλέξουν ότι τους ενδιαφέρει και να το μελετήσουν ή να το δανειστούν για πληροφόρηση, ψυχαγωγία, ξεκούραση και συντροφιά.

2. Παιδικό και Εφηβικό τμήμα 
  Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τον ξεχωριστό δικό τους χώρο στη βιβλιοθήκη, με βιβλία κατάλληλα για αυτές τις ηλικίες. Μια σημαντική συλλογή με παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα, βιβλία γνώσεων και τέχνης  είναι διαθέσιμη για μελέτη και δανεισμό.

3. Αίθουσα διαλέξεων  
   Στη βιβλιοθήκη υπάρχει μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα διαλέξεων για 30 άτομα περίπου. Εκεί η βιβλιοθήκη έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει διαλέξεις, συζητήσεις και προβολές για διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες. Ακόμα μπορεί να γίνει παρουσίαση βιβλίων και συζήτηση με κάποιον συγγραφέα. Επίσης μπορεί να οργανωθεί ώρα παραμυθιού για τα παιδιά. 

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργεί  αναγνωστήριο για τα παιδιά και για τους ενήλικες, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη ή όχι.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 
Η βιβλιοθήκη πετυχαίνει τους στόχους της με την αξιόλογη συλλογή που διαθέτει και με δραστηριότητες που αναπτύσσει.
Η συλλογή της καλύπτει όλες τις θεματικές κατηγορίες: Φιλοσοφία, ψυχολογία, θρησκεία, κοινωνικές επιστήμες, γλωσσολογία, φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, ιατρική, καλές τέχνες, λογοτεχνία, βιογραφίες, γεωγραφία και ιστορία. Η συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς με καινούργιες αγορές βιβλίων καθώς και δωρεές δημοτών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του αναγνωστικού της κοινού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη λογοτεχνία, ωστόσο πλούσια είναι και η συλλογή περιοδικών καθώς και παιδικών βιβλίων.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης είναι ταξινομημένη σε θεματικές κατηγορίες σύμφωνα με το δεκαδικό ταξινομικό σύστημα Dewey και έχει καταχωρισθεί σε ειδικό βιβλιοθηκονομικό λογισμικό στον  Η/Υ, το οποίο κάνει δυνατή την αναζήτηση με το όνομα του συγγραφέα, τον τίτλο, τον εκδότη, το θέμα και με  ελεύθερο κείμενο.

 ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 

Μέλη

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μπορούν να εγγραφούν νέα μέλη με τα εξής δικαιολογητικά:
αστυνομική ταυτότητα, πρόσφατο λογαριασμό τηλεφώνου και μια μικρή φωτογραφία.

 Χρήση Δανειστική

Το κάθε μέλος μπορεί να δανειστεί μέχρι δύο βιβλία για 15 ημέρες. Τα περιοδικά δανείζονται για μια εβδομάδα. Τα μέλη έχουν δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμού και τηλεφωνικά. Επίσης μπορούν να κάνουν κρατήσεις για βιβλία που είναι ήδη δανεισμένα.

 Ωράριο, για την εξυπηρέτηση των μελών:
Δευτέρα & Τρίτη: 15:00 - 21:00,
Τετάρτη & Πέμπτη: 08:30 - 14:30
Παρασκευή: 15:00 - 21:00 έως 27 Ιανουαρίου 2023.
Μετά από αυτή την ημερομηνία, το ωράριο τις Παρασκευές θα είναι πρωινό, δηλαδή 8:30 - 14:30
Τηλ: 210.6540948

 

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Επικοινωνία

Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος
Παπάγου-Χολαργού

Νευροκοπίου και Αργυροκάστρου

T.K 15669, Παπάγου

Τ. +302106543879

Τ. +302106549033

F. +302106531868

Ε-mail dopap.papxol@gmail.com