Πολιτισμός

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1988 και εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 1989. Τότε αριθμούσε περίπου 4.000 βιβλία. Η ίδρυσή της υποστηρίχτηκε από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του τέως  Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Χολαργού καθώς και από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης που συστάθηκε. Από τον Ιούλιο του 1995 έως το 2009 στεγάστηκε  στο Δημαρχείο Χολαργού ενώ από το 2010 στεγάζεται στο δημοτικό κτήριο της οδού  Αγαμέμνονος 4 στον 3ο όροφο. Οργανώθηκε και λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό, βιβλιοθηκονόμους και σύμφωνα με τα διεθνή και ελληνικά πρότυπα. Όλες οι υπηρεσίες καθώς και οι λειτουργίες της είναι αυτοματοποιημένες. Σήμερα η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει πάνω από 30.000 τόμους βιβλίων και μια σημαντική συλλογή περιοδικών, οι δε αναγνώστες που είναι μέλη της υπερβαίνουν τους 9.300.                    

 ΤΜΗΜΑΤΑ 

1.Τμήμα ενηλίκων     

   Οι ενήλικες έχουν στην διάθεσή τους μια πλούσια συλλογή βιβλίων και περιοδικών  από την οποία μπορούν μόνοι τους να επιλέξουν ότι τους ενδιαφέρει και να το μελετήσουν ή να το δανειστούν για πληροφόρηση, ψυχαγωγία, ξεκούραση και συντροφιά.                

2.Παιδικό και Εφηβικό τμήμα 

  Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τον ξεχωριστό δικό τους χώρο στη βιβλιοθήκη, με βιβλία  κατάλληλα για αυτές τις ηλικίες. Μια σημαντική συλλογή με παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα, βιβλία γνώσεων και τέχνης  είναι διαθέσιμη για μελέτη και δανεισμό.

 3.Αίθουσα διαλέξεων  

   Στη βιβλιοθήκη υπάρχει μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα διαλέξεων για 30 άτομα περίπου. Εκεί η βιβλιοθήκη έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει διαλέξεις, συζητήσεις και προβολές για διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες. Ακόμα μπορεί να γίνει παρουσίαση βιβλίων και συζήτηση με κάποιον συγγραφέα. Επίσης μπορεί να οργανωθεί ώρα παραμυθιού για τα παιδιά. 

 Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 

Η βιβλιοθήκη πετυχαίνει τους στόχους της με την αξιόλογη συλλογή που διαθέτει και με δραστηριότητες που αναπτύσσει.
Η συλλογή της καλύπτει όλες τις θεματικές κατηγορίες: Φιλοσοφία, ψυχολογία, θρησκεία, κοινωνικές επιστήμες, γλωσσολογία, φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, ιατρική, καλές τέχνες, λογοτεχνία, βιογραφίες, γεωγραφία και ιστορία. Η συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς με καινούργιες αγορές βιβλίων καθώς και δωρεές δημοτών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του αναγνωστικού της κοινού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη λογοτεχνία, ωστόσο πλούσια είναι και η συλλογή περιοδικών και ενδιαφέρουσα η συλλογή του παιδικού βιβλίου.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης είναι ταξινομημένη σε θεματικές κατηγορίες σύμφωνα με το δεκαδικό ταξινομικό σύστημα Dewey και έχει καταχωρηθεί σε ειδικό βιβλιοθηκονομικό λογισμικό στον  Η/Υ. 

 Το κοινό έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης, μέσω OPAC,  στον χώρο της βιβλιοθήκης. Εκεί μπορεί να γίνει έρευνα με το όνομα του συγγραφέα, τον τίτλο, τον εκδότη, το θέμα και με  ελεύθερο κείμενο.  

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 

Μέλη
 
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Παπάγου-Χολαργού μπορούν να γίνουν μέλη κάτοικοι των Δήμων Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου και Χαλανδρίου και η συνδρομή είναι δωρεάν. Για να εγγραφεί κάποιος μέλος πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα, τον πρόσφατο λογαριασμό του τηλεφώνου και μια μικρή φωτογραφία. 

Χρήση Δανειστική
 
Το κάθε μέλος μπορεί να δανειστεί μέχρι δύο βιβλία για 15 ημέρες. Τα περιοδικά δανείζονται για μια εβδομάδα. Τα μέλη έχουν δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμού και τηλεφωνικά. Επίσης μπορούν να κάνουν κρατήσεις για βιβλία που είναι ήδη δανεισμένα. 

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

* Στο χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργεί  αναγνωστήριο για τα παιδιά και για τους ενήλικες το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη ή όχι.
* Η βιβλιοθήκη διοργανώνει πολιτιστικές, επιμορφωτικές εκδηλώσεις, διαλέξεις καθώς και ειδικές εκδηλώσεις για τα παιδιά και για τους μαθητές των σχολείων του δήμου μας. Επίσης γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων.
* Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2006 Λέσχη Ανάγνωσης η Λογοτεχνική Συντροφιά. Σκοπός της η ενασχόληση με τη Λογοτεχνία. Γίνονται εισηγήσεις από τα μέλη της σχετικές με λογοτεχνικές περιόδους και λογοτέχνες, ποιητές και πεζογράφους καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε δεύτερη Τετάρτη το χειμώνα ώρα 18.00-20.00 και τους εαρινούς μήνες ώρα 19.00-21.00 στη Βίλλα Σαλίγκαρου (Αετιδέων 64). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αιτήσεις συμμετοχής στη Βιβλιοθήκη και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα των συναντήσεων.   

Ωράριο:

Δευτέρα-Τρίτη: 15:00-21:00,

Τετάρτη-Πέμπτη: 08:30-14:30

Παρασκευή: 15:00-20:00 έως 21 Ιανουαρίου 2022. Μετά από την ημερομηνλια αυτή, το ωράριο τις Παρασκευές θα είναι πρωινό, δηλαδή 8:30-14:30

Αγαμέμνονος 4 15561 Χολαργός (3ος όροφος)

Τηλ: 2106540948

 

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Επικοινωνία

Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος
Παπάγου-Χολαργού

Νευροκοπίου και Αργυροκάστρου

T.K 15669, Παπάγου

Τ. +302106543879

Τ. +302106549033

F. +302106531868

Ε-mail dopap.papxol@gmail.com